Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2008 00:05 - Ролинг Стоунс в Белград
Автор: corleone Категория: Спорт   
Прочетен: 1723 Коментари: 0 Гласове:
0



Ролинг Стоунс в Белград

Миналата година на 14-ти юли имах щастието да бъда на концерта на Ролинг Стоунс в Белград. Повече от половин година след него реших и аз  да драсна няколко реда за това мое преживяване.  Признавам си, че не съм им голям фен, но отидох с приятели главно заради шоуто и любимия ми Белград. Малко е да се каже, че всичко, което преживях по време на концерта надмина и най-смелите ми очаквания.  Белград е едина от най-красивите и интересни столици в Европа и доста пъти се разочаровам, когато някъде видя да се пишат глупости за него от хора, видяли само прословутата му магистрала или неизлизали от хотелчето си:)
 Под град Белград най-често се разбират 3 основни части: Стари Белград, Нови Белград и Земун. В Стари Белград се намират основните държавни институции на Република Сърбия. В Нови Белград, построен основно след Втората световна война, се намират "спалните" райони. Земун е бил отделно селище на западния бряг на Сава още от римско време, като след присъединяването на Войводина към Кралството на сърби, хървати и словенци постепенно се присъединява към Белград.
 Мястото на концерта беше Нови Белград в местността Ужце -на една огромна "поляна" /не точно ама така ми е по-лесно за представяне...нещо като Борисовата градина например:)/ се бяха събрали около 80 000 души. Наличието на толкова много хора беше предпоставка за голям концерт. Всъщност може би само факта, че не съм толкова запален по Ролинг Стоунс ме учудва колко много хора ходят на концертите им.  Преди старта на концерта имаше няколко подгряващи групи, една от които бе яката "Електрични оргазъм" /имат едно  парче, в което се пее "ко те кара нек ти пише пйесме", няма да го превеждам обаче:)/
Някъде около 21:00 българско време Ролинг Стоунс се появиха на една огромна сцена и така близо 3 часа без почивка. Самораздаването на групата, цялата организация и желание, с които правят концертите си ти дават отговор на въпроса защо толкова много хора по света са техни фенове и очакват с нетърпение поредното турне. Впрочем след това турне групата обяви, че може би това е краят на концертните им изяви, предвид напредналата възраст на членовете на бандата. Какво да се прави това е живота и мисля, че са направили достатъчно.  Това е от мен накратко. Не искам да заприлича на искрено и лично, всичко друго за концерта е извън този блог и се намира лесно:)
Rolling Stones
 image

image

Позволявам си да пусна в блога една доста интересна статия от http://e-vestnik.bg/1704 , където се пита: Защо "Ролинг Стоунс" заобикалят България?

image Миг Джагър на концерта в Будва, Черна гора, на 9 юли. Снимка: Ройтерс

На 9 юли гигантите от “Ролинг Стоунс” пяха пред 30 хиляди души на концерт в Будва, Черна гора. На 14 юли Миг Джагър и компания направиха грандиозно шоу в Белград, Сърбия пред 70 хиляди. На 17 юли неостаряващите рокаджии свирят в Букурещ, на 20 в Будапеща, после продължават към Чехия, Полша, Русия - европейските държави, част от световното им турне “A Bigger Bang”.

България не е в списъка на страните от Европа. И според организаторите на концерти у нас никога няма да бъде.

Получава се така, че България сякаш е страна второ качество, по-дълбока провинция от балканските си съседи. Тук идват само залязващи или разпаднали се групи. А българските фенове не са достойни за великите “Ролинг Стоунс”, за разлика от сърби и черногорци. По подобен начин е било и по времето на Тито и Тодор Живков, когато българите са слушали радио “Белград”, заради ограниченията за западната музика в България и са купували грамофонни плочи от съседите.

Българските организатори на концерти казват твърдо “не” на концерт на “Стоунс” в България. Те изтъкват най-различни причини - високият хонорар за групата, липсата на терен за подобен концерт, празния джоб на българина и не чак толкова големия брой фенове на “Стоунс” у нас.
Известно е, че хонорарът на “Ролинг Стоунс” варира между 2 и 5 милиона евро. При обявяването на хонорара си изпълнители от този ранг обикновено взимат предвид геополитическа ситуация в страната, в която изнасят концерт.
Според информация на българските промоутъри, музикантите от “Стоунс” за страните от бивша Югославия са взели хонорар от 2 млн. евро. Там феновете на групата вероятно не са повече от българските.
От “Жокер медиа”, организирали концерта на Джордж Майкъл преди месец, обясниха, че на този етап е немислимо да се поканят в България “Ролинг Стоунс”, най-вече заради високия хонорар. “Те са много скъпа група. Затова са нужни много стабилни и платежоспособни спонсори, които да могат да изнесат финансово такъв музикален проект”, обясни пред e-vestnik Нина Гергинова, пи ар на “Жокер Медиа”.

image Китаристът Кийт Ричардс на концерта в Белград в събота. Снимка: Ройтерс

Тя изтъква и технически причини:”Чисто хипотетично, дори да разполагаме с големи фирми, които биха могли финансово да подпомогнат реализирането на проекта, идва една много сериозна пречка пред реализирането на такъв концерт - липсата на подходящо място, където може да се направи”. Според нея най-представителният ни стадион “Васил Левски” не може да осъществи реализирането на такъв мега концерт, защото, когато е реновиран стадионът преди няколко години, не е съобразен с нищо друго, освен с провеждането на спортни събития. “Няма вход, до който да стигнат транспортните единици, превозващи продукцията. Това беше един огромен проблем, с който се сблъскахме при реализирането на концерта на Джордж Майкъл”, обясни представителката на “Жокер медиа” (за концерта на Джордж Майкъл в София виж тук).
Тя уточни, че като промоутъри са “изкушени” да доведат “Ролинг Стоунс” в България. “Но на този етап сме реалисти - освен баснословните хонорари, една такава продукция е съпътствана и от много други разходи, които касаят транспорт, наема на стадиона, както и работна ръка, която за такива продукции е минимум 200 души само от българска страна. “Надяваме се музикантите от “Ролинг Стоунс” да са живи и здрави и да зарадват след няколко години българските си фенове”, обобщи Гергинова.

image Кийт Ричардс (вляво) и Рони Уудс на концерта в Будва, Черна гора, на 9 юли. Снимка: Ройтерс

“Вероятността да има такъв концерт в България е нулева и причините са ясни - няма кой да плати нито цената на билетите за концерта, нито хонорара на “Ролинг Стоунс”, категоричен е шефът на първата промоутърска компания у нас София Мюзик Ентерпрайсис (СМЕ) Димитър Ковачев - Фънки. На въпрос на e-vestnik дали феновете на “Ролинг Стоунс” в Черна гора са повече и по-платежоспособни от тези в България, Фънки отговори, че най-вероятно да. “Явно там са по-богати и могат да си позволят да изплатят всичко, което искат “Ролинг Стоунс”. Но такива големи продукции като концертите на “Ролинг Стоунс”, Мадона, “Ю Ту”, не са лъжица за устата на държавици като България”, добави той.

Според него в България, за да поеме промоутър такъв риск, значи да си сложи главата на гилотината. В тези държави, които са по-близо до Европа не е въпрос на риск, смята Фънки.

“Концертът на “Ред Хот Чили Пепърс” в Белград е също нещо, което не можем да си позволим. Хонорарът на групата е към милион и петстотин хиляди евро - това е космическа сума за нашата държава. Представете си какви цени на билетите трябва да пуснем, за да го бъде този концерт”, добави той.

“Не се сещам в България спонсор, който може да извади такива пари. Ние работим със спонсори, защото българите не обичат да плащат за концерти, цените на билетите са смешно ниски”, добави шефът на СМЕ. Според него има и друга вратичка за такова събитие - по политическа линия, но и тогава естествено пак трябва да бъде платено на групата.
“Парите са най-важният фактор. Ще ви дам пример - когато си говорехме преди години с хора от “Дийп Пърпъл” в един мексикански ресторант, след като направиха концерта в София им казах: “Какво ще кажете, видяхте ли каква публика - огън публика?”. Те ми казаха: “Да, Димитри, огън публика, невероятно и това ни прави много щастливи, обаче знаеш ли колко щастливи се чувстваме като си чекнем сметките в банката!”, разказа Фънки.

image По време на кнцерта в Будва, Черна гора. Снимка: Ройтерс

Според него в България не е нужно да идват изпълнители, които са в пика на своята кариера, като Шакира или Джъстин Тимбърлейк, защото никой няма да даде пари у нас за техен концерт. “Не трябва да се бъркат нещата - това, че гледаме MTV не значи, че има публика за изпълнителите, излъчвани по музикалната телевизия”, смята той.
Фънки припомня, че когато София Мюзик Ентърпрайсис организираха концерта на “Металика” - група, която е по-нова от “Ролинг Стоунс” и феновете й обхваща част от обществото, която е по-активна и ходеща на концерти, са се събрали едва 25 хиляди души.
Това е малък брой зрители за група от този ранг, която на концерти по света събира не по-малко от 80 хиляди фенове.
“Скоро разбрах за концерта на Робърт Плант в Каварна - страхотно попадение, той е колос в музиката. А на концерта е имало 300 човека. Това е обидно, особено за организаторите. Може би наистина поп фолкът е истинската българска музика, която се харесва и обича. И наистина феновете на “Ролинг Стоунс” са по-малко у нас, отколкото в Черна гора”, каза още Ковачев.

Той уточни, че за организирането на такъв концерт е важно и признанието, което даденият промоутър има пред
изпълнителите, с които преговаря. “Ние сме изградили авторитет през 20-те години работа, но пясъчни замъци не строя. Иначе стадион си имаме, “Васил Левски” е подходящ за такъв концерт, рискът не е в самата организация, а в изплащането на хонорара. Смятам, че бих се справил с организацията, но финансовата част е ужасяваща”, добави
Фънки. Той обобщи, че “каквото и ще да става, ние ще продължаваме да си блъскаме главата и ще си мечтаем за
концерти на “Ю Ту”, Мадона, “Ролинг Стоунс”.

Пред феновете на легендарните “Ролинг Стоунс” в България изникват две възможности - или да се обидят на родните организатори на концерти, или да направят вътрешно преброяване на феновете на групата и да докажат на
промоутърите, че не са чак толкова малко. И току виж Миг Джагър пристигне у нас навръх 80-тия си рожден ден. А
дотогава можем само да гадаем, дали промоутърите у нас са прави, като казват, че феновете на Миг Джагър в наскоро обявилата независимост Черна гора са хем повече, хем по-богати от тези в България. Или просто на никого не му се поема риск да организира концерт като този на “Ролинг Стоунс”. 



Тагове:   Белград,   стоунс,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: corleone
Категория: Спорт
Прочетен: 51078
Постинги: 11
Коментари: 54
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930